Eerlijk & Oprecht Zijn: Ontdek wat je lichaam écht nodig heeft.
Inleiding: Gezondheid, keuzes & consequenties
Wat is jouw voornemen in functie van gezondheid? Het meest uitgesproken voornemen gaat over fysieke en/of mentale gezondheid. “Als we maar gezond zijn, dan komt de rest wel vanzelf.” Een voornemen dat makkelijk en snel wordt uitgesproken, maar waarvan de ‘daden’ weinig tot niet tot uitvoering komen.
Om deze zin van back-up te voorzien, via ‘bewustzijn’ en een ‘weten’, deel ik graag mijn mening over een cruciaal element, betreffende onze gezondheid. Het gaat over eerlijkheid en oprechtheid.
Een voornemen verwijst naar de intentie om actie te ondernemen of een bepaalde verandering in het leven te realiseren. In combinatie met het voornemen is er steeds ook een verwachting. Deze kan zowel bewust als onbewust aanwezig zijn. Zowel voornemens als verwachtingen kunnen leiden tot teleurstelling als ze niet worden waargemaakt. Onrealistische verwachtingen kunnen voornemens ondermijnen. Het is belangrijk om bij het maken van voornemens bewust te zijn van onderliggende verwachtingen.
Zowel met betrekking tot je voornemen als ten opzichte van je verwachting is de keuze die je maakt ‘cruciaal’. Elke keuze die je maakt heeft namelijk een consequentie. Vooraleer je een keuze maakt, ken dan ook de consequentie en wees eerlijk met jezelf! Maak de keuze die in lijn ligt met de ‘verwachte’ consequentie. De consequentie verwachten die niet in lijn ligt met je keuze lijkt me ‘waanzin’….
Eerlijkheid en Oprechtheid: De Basis van Gezondheid, Vertrouwen en Beweging
Heb je ooit stilgestaan bij hoe eerlijkheid en oprechtheid niet alleen relaties versterken, maar ook een directe invloed kunnen hebben op je fysieke en mentale gezondheid? Vaak zien we deze waarden als abstracte concepten, maar in werkelijkheid hebben ze een diepgaande impact op hoe we ons voelen, bewegen en functioneren.
Wat is eerlijkheid?
Eerlijkheid gaat verder dan simpelweg de waarheid spreken. Het is een levenshouding die geworteld is in betrouwbaarheid, integriteit en transparantie. Wanneer je eerlijk bent, leef je in lijn met je waarden en normen. Je geeft een waarheidsgetrouwe weergave van situaties en bent betrouwbaar in je woorden en daden. Dit voorkomt niet alleen spanningen in relaties, maar vermindert ook interne conflicten. Hoe minder ‘dubbele agenda’s’ of innerlijke twijfels, hoe meer ruimte je hebt om vrij te ademen en te bewegen.
En wat met oprechtheid?
Oprechtheid voegt een extra dimensie toe: het gaat om de intentie achter je woorden en daden. Het betekent dat je trouw blijft aan jezelf, zonder maskers of verborgen motieven. Je deelt je gedachten en gevoelens openhartig, zonder angst voor oordeel. Deze authenticiteit creëert niet alleen vertrouwen bij anderen, maar geeft ook jezelf innerlijke rust. Je hoeft niets te verbergen, niets te forceren—je bent gewoon jezelf.
Eerlijkheid en oprechtheid in beweging
Hoe vertaalt dit zich naar beweging? Ons lichaam vertelt voortdurend een verhaal. Het geeft signalen over wat goed voelt, waar grenzen liggen en wat aandacht nodig heeft. Maar luisteren we daar echt naar? Vaak negeren we pijn of ongemak, en dat is waar eerlijkheid naar onszelf zo cruciaal wordt. Durf je toe te geven wanneer iets niet goed voelt? Kun je oprecht zeggen dat je grenzen respecteert, of dwing je je lichaam om te voldoen aan verwachtingen die niet bij jou passen?
Bij oprechte beweging gaat het erom te voelen wat je lichaam nodig heeft en daar trouw aan te blijven. Het betekent bewegen zonder oordeel, zonder competitie, maar met een diepe verbinding met je eigen waarheid. Door beweging kun je leren luisteren naar de signalen van je lichaam en ontdekken hoe eerlijkheid en oprechtheid een sleutelrol spelen in je gezondheid.
Ben je eerlijk en oprecht naar wat je lichaam nodig heeft? Of kies je wat je lichaam zou moeten kunnen?
Congruentie in voelen-denken-doen
Een gezond lichaam is een lichaam in evenwicht, een evenwicht op het niveau van het fysieke, het mentale, het emotionele en het spirituele. Een inzicht dat men al heel lang kent vanuit de uitspraak: “Mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam). Het één kan niet zonder het ander; men is één, één geheel… Het gaat over voelen, denken en doen.
Het menselijk lichaam bezit heel veel mogelijkheden met zeer veel capaciteiten als elk onderdeel mag en kan doen waarvoor het gemaakt is. Voelen om waar te nemen, denken om te ‘kaderen’ en doen om in actie te komen. Om te kunnen omgaan met de veelzijdigheid aan prikkels, persoonlijke uitdagingen, maatschappelijke situaties,… is er een ‘grote’ intelligentie nodig om telkens opnieuw weer het evenwicht te herstellen. Ten opzichte van deze context dienen we zeer nederig te zijn. We dienen te erkennen dat we onmogelijk deze intelligentie kunnen bevatten in onze ratio, het is een intelligentie die veel verder gaat.
Ons lichaam weet wat het nodig heeft. Op basis van de input (interne en externe prikkels) verwerkt het brein alle prikkels autonoom en stuurt het signalen naar ons lichaam om zich aan te passen vanuit één grote opdracht: overleven. Overleven voor ons brein is ons lichaam zoveel mogelijk in evenwicht houden. Wanneer dit evenwicht niet gevonden wordt, krijgen we signalen van het lichaam met als boodschap ‘iets’ te doen om het evenwicht opnieuw te herstellen.
Voelen is op deze manier de basis om enerzijds informatie op te nemen en te verzamelen (intern en extern) opdat het lichaam kan groeien en ontwikkelen. Anderzijds dienen we de signalen van het lichaam te kunnen waarnemen en dit is ook door te voelen. Het denken heeft in deze context de taak om de signalen te kaderen om op basis van een ‘veilig’ kader tot acties te komen die het lichaam helpen om opnieuw het evenwicht te herstellen.
Ons doen, ons handelen, onze acties worden idealiter aangestuurd vanuit het voelen, afgetoetst in het mentale ‘denk-kader’. Dit noem ik congruent handelen, acties die ons gezond maken en houden.
Gezond worden en zijn
Wanneer we vertrekken vanuit het standpunt van gezondheid als een toestand van evenwicht, dienen we de signalen van het lichaam te leren waarnemen, leren voelen wat het lichaam vertelt. Deze signalen zijn een oproep aan jou met de vraag om te helpen om het evenwicht te herstellen. De keuzes die je idealiter maakt, dienen in lijn te liggen met de vraag van het lichaam. Keuzes in functie van acties en handelingen die je lichaam nodig heeft.
Wat je lichaam nodig heeft, kan soms haaks staan op wat je wil of wat de maatschappij van jou ‘verwacht’. Heb jij al een marathon gelopen, heb je voldoende kracht, sta je recht, stap jij dagelijks 10.000 stappen, slaap jij 8 uur, eet je voldoende…
Elk lichaam is uniek en elk lichaam zit in een andere fase van de ontwikkeling waardoor elke situatie anders is. Elk lichaam kan zeer veel, maar niet altijd op een ‘gegeven’ moment. Wanneer je doet en geeft wat je lichaam nodig heeft, zal je dingen kunnen doen die je zelf misschien niet meer als mogelijk achtte.
Vanuit de veelheid van informatie waaraan we worden blootgesteld is het echter een zeer grote uitdaging om het mentaal ‘kader’ vrij te houden van ‘inmenging’, inmenging van overtuigingen, opinies, meningen die ons natuurlijk aanvoelen willen doen ondermijnen. Vaak vanuit goed bedoelde intenties om ons te helpen, maar ook vanuit het negeren van de natuurlijke evidente ‘logica’ die men nog niet wetenschappelijk kan verklaren en wel aanwezig is.
Een warme oproep om mensen echt te helpen om opnieuw gezond te worden is hen te informeren over hoe ons lichaam werkt en wat het lichaam nodig heeft zodat iedereen kan voelen en ervaren wat het nodig heeft. Mensen opnieuw de mogelijkheid geven om zelf hun eigen gezondheid in handen te nemen met de hulp van experten die hen informeren om hun mentaal ‘kader’ veilig te maken.
Zijn is voelen met de hulp van weten – Bewustwording
Je lichaam dat weet wat jij nodig hebt om gezond te worden en te zijn, is een autonome intelligentie, een intelligentie die wij vanuit onze ratio onmogelijk kunnen evenaren. Het aantal systemen die dienen samen te werken en optimaal op elkaar dienen afgesteld te zijn, kunnen wij onmogelijk beheersen. We kunnen echter wel deze intelligentie optimaal inzetten in onze sterk evoluerende maatschappij met de steeds toenemende complexe uitdagingen op basis van onze keuze voor bepaalde waarden en normen. Normen en waarden die voor een ‘veilig’ kader zorgen die mee onze keuzes bepalen ten opzichte van de signalen die we voelen.
Bewustwording is bewuste keuzes maken op basis van de fysieke signalen die we voelen in relatie met de waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. Bewustwording is ook aanvoelen wat het resultaat is van de actie die volgt na de bewuste keuze. Indien het gevoel niet oké is, dan is het gewenst om een andere keuze te maken. Eerlijk en oprecht keuzes maken op basis van wat je lichaam nodig heeft.
Eerlijk en oprecht zijn, hoe?
- Betrouwbaarheid: Je lichaam kan op jou rekenen wanneer je consistent luistert naar de signalen die het geeft. Door bewust te bewegen en eerlijk te reageren op pijn of ongemak, bouw je vertrouwen op in je eigen kunnen.
- Integriteit: Bewegen met integriteit betekent dat je trouw blijft aan je persoonlijke grenzen en behoeften. Je handelt op een manier die in lijn ligt met wat goed voelt voor jouw lichaam, zonder jezelf te forceren of verwachtingen van anderen na te jagen.
- Transparantie: In beweging vertaalt transparantie zich naar eerlijkheid over wat je voelt. Als een bepaalde oefening spanning of pijn veroorzaakt, geef je dat toe aan jezelf en pas je de beweging aan om het lichaam te respecteren.
- Getrouwheid: Wees waarheidsgetrouw naar jezelf: hoe voelt een beweging echt? Door eerlijk te observeren wat je lichaam aangeeft, leer je pijn begrijpen en hoe je hiermee kunt omgaan.
- Openhartigheid: Durf eerlijk te zijn over hoe je je voelt tijdens het bewegen. Deel eventuele beperkingen met jezelf of een coach zonder angst voor oordeel, zodat je samen kunt werken aan een oplossing die pijnvrij bewegen mogelijk maakt.
- Authenticiteit: Beweeg op een manier die bij jou past. Blijf trouw aan jouw eigen bewegingsritme en luister naar wat jouw lichaam nodig heeft, in plaats van te voldoen aan externe verwachtingen.
- Eerlijkheid in communicatie: Communiceer helder met je lichaam: respecteer de signalen die het geeft en geef het terug wat het nodig heeft, zonder te verhullen of te negeren wat je voelt. Zo ontstaat er een samenwerking tussen jou en je lichaam die pijnvrij bewegen ondersteunt.
Ontdek wat jouw lichaam écht nodig heeft
Bij Intelligent Motion helpen we je om de taal van je lichaam te begrijpen en eerlijk en oprecht te bewegen in lijn met jouw noden. Wil je jouw gezondheid in eigen handen nemen? Boek dan een online intake en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden naar een fysiek en mentaal evenwichtige toekomst.